[language-switcher]

Kedilerin Neden Bıyıkları Vardır?

Purina’nın açıkladığı gibi, her bıyık, ucunda proprioseptör adı verilen bir duyu organı bulunan ekstra kalın bir saçtır. Bu propriyoseptör, bir kedinin etrafındaki titreşimleri ve hava akımlarını toplar ve bu mesajları saç folikülündeki sinirler aracılığıyla beyne iletir. Hava akımları yalnızca bir şey hareket ettiğinde (örneğin bir odaya girdiğinizde veya kaldırıma bir köpek yaklaştığında) değişmekle kalmaz, aynı zamanda bir kedinin mobilya gibi sabit nesnelerin boyutunu, şeklini ve mesafesini yargılamasına yardımcı olur. Bu şekilde kediler, tanıdık olmayan (veya karanlık) ortamlarda her engele dokunmak veya görmek zorunda kalmadan kolayca gezinebilir.

Ve bir kedinin dar bir yere sıkışması duyulmamış bir şey olmasa da bıyık olmasaydı çok daha sık olurdu. HowStuffWorks’e göre, kedilerin bıyıkları vücutlarıyla yaklaşık olarak aynı genişliktedir, bu nedenle genellikle bir açıklıktan geçip geçemeyeceklerine karar vermek için bunları kullanırlar. Kediniz kafasını dar bir karton kutuya sokar ve ardından içine tırmanmaya olan ilgisini kaybederse, bıyıkları tüm vücut görevini haklı çıkarmak için biraz fazla parçalanmış olabilir

Bıyık ayrıca bir kedinin mevcut ruh hali hakkında çok şey ortaya çıkarabilir. Kedinizin bıyıkları sertse veya geri çekilmişse, kendilerini tehdit altında veya üzgün hissedebilirler. Gevşek bıyıklar ise kedinizin de rahatladığını gösterir.

KEDİLERİN KAÇ BIYIĞI VARDIR?

Kesin sayı değişebilse de, çoğu kedinin yanaklarında 24 bıyık vardır (her birinde 12 adet). Ama kedilerin bıyıklarının olduğu tek yer burası değil; daha az göze çarpanlar çene çevresinde, kulaklarının yanında, gözlerinin üstünde ve ön ayaklarının arkasında bulunabilir.

KEDİ BIYIKLARI GERİ BÜYÜR MÜ?

Kedilerin bıyıklarına ne kadar güvendiğini göz önünde bulundurursak, kesinlikle onları kesmemelisiniz. Ancak bıyıkların ara sıra kendi kendine dökülmesi normaldir ve tekrar uzarlar. Kediniz normalden daha fazla bıyık kaybediyor gibi görünüyorsa, bunun nedeni alerjik reaksiyon, enfeksiyon veya stres olabilir. Bu durumda kedinizi veterinere götürmeniz gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir