[language-switcher]

Kediler Neden Tüy Döker?

kedilerin-tüyleri-neden-dökülür

Evimizi neşelendiren, sevimli dostlarımız kediler, tüy dökme eğilimleri ile bilinirler. Evcil hayvan sahiplerinin, aşina olduğu ve çözmekte zorlandığı bir durumdur. Kedi sahipleri tüy dökülmesinin nedenlerini ve bu durumla başa çıkmanın yollarını bilmek isterler. İşte kedilerin tüy dökme nedenleri ve tüy dökme eğilimini minimuma indirme yolları;

Kedilerin Tüy Dökme Mevsimleri Ne Zaman?

Kedilerin tüy dökme eğilimi büyük oranla mevsimsel değişikliklere göre dalgalanır. Kediler, kış ayları için kalın ve yoğun bir kürke ihtiyaç duyarlar. Bunun sebebi ise kış aylarında soğuktan korunma içgüdüleridir. Bahar aylarına gelmeye başladığında da bu kalın kürk tabakasından kurtulmak isterler. Yaz ayına daha hafif tüy tabakası ile girerler. Sonbaharda ise yazın sıcağına adapte olan bu tüyler dökülür ve kışa hazırlık için tekrar yoğunlaşır. Kediler

Bu döngü normaldir, yani kediler bahar aylarında doğal olarak daha fazla tüy dökerler. Evde olan kediler, bu durumdan daha az etkilenir. Bu dönemde kedinizi düzenli olarak taramanızda fayda vardır. Böylelikle, kedinizin tüylerinin evin her yerine dağılmasına ve kendini yaladığı esnada tüy yutmasına engel olabilirsiniz.  İşte kedilerin tüy dökmesinin bazı nedenleri ve kedilerin tüy dökmesi nasıl engellenir;

Sağlık Problemleri ve Alerjenler

Kedilerin, tüy dökmesinin başka bir nedeni yaşadığı sağlık problemleri olabilir. Deri enfeksiyonu, mantar ve parazit gibi hastalık durumları kedinizin tüy dökme eğilimini arttırabilir. Aynı zamanda alerjiler ve bazı deri hastalıkları da kedinizin tüy dökmesinin sebeplerindendir. Kedinizin bu sağlık problemlerini erken fark etmek ve tedavi ettirmek, kedinizin sağlığını korumak açısından son derece önemlidir.

Aşağıdaki belirtileri gözlemlediğinizde veteriner hekime danışınız;

  • Sürekli kaşınma ve ısırma
  • Ciltte kızarıklık, açık yaralar ve iltihaplanmalar
  • Normal dışı tüy dökülmesi ve bölgesel kellik

Erken teşhis ve tedavi, kedinizin sağlığını etkileyen durumların önüne geçer ve aşırı tüy dökülmesini de kontrol altına almanızı sağlar.

Beslenme Düzeni ve Kaliteli Mama

Kedilerin, sağlıklı ve düzgün tüy yapısına sahip olmaları için, yeterli ve kaliteli beslenmeleri gerekmektedir. Tüy dökülmesinin, sıkça göz ardı edilen sebeplerinden biri yetersiz beslenmedir. Kedinizin beslenme diyetinde, yeterli miktarda mineral, vitamin, özellikle de omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin bulunması önemlidir. Kalitesiz mama, kedinizin besin ihtiyacını karşılamayacağı gibi bir de ekstra tüy dökümüne de sebep olur. Veteriner hekiminize danışarak, kedinizin özel ihtiyaçlarına uygun bir beslenme programı belirleyebilirsiniz. 

Stres ve Anksiyete

Kediler, çeşitli nedenlerden dolayı strese girebilirler, bu da maalesef ki tüy dökülmesine sebep olur. Hayatlarında meydana gelen değişiklikler, evde yeni bir bireyin veya hayvanın varlığı, taşınma gibi durumlar kedilerde stres yaratır. Stres altında olan kediler normalinden fazla tüy dökebilir.

Kedinizin stresini azaltmak için bazı öneriler;

  • Kedinizin günlük rutinini korumaya çalışın, Düzenli yemek, oyun ve dinlenme saatleri kedinizin rahatlamasını sağlar.
  • Kedinizin güvenli hissedebileceği alanlar oluşturun. Kediler genellikle yüksek, karanlık ve sakin yerleri severler. Buralarda güvenli hissettikleri için de stres seviyeleri ortadan kaybolur.

Kedilerinizin tüy dökmesi genellikle doğal bir süreçtir ve endişe duymaya gerek yoktur. Ancak, aşırı tüy dökülmesi büyük bir sorunun işareti olabilir. Kedinizin tüy sağlığı için, yukarıda bahsettiklerimizi dikkate alabilirsiniz. Gerektiği durumlarda da veteriner hekime danışmanızda fayda olacaktır. Böylelikle; erken tedaviyle büyük sağlık sorunları önüne geçerek kedinizin sağlığını koruyabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir