[language-switcher]

Kediler Neden Sürekli Miyavlar?

Kediler genel olarak mutlu olduklarında miyavlar.

Kediler, her zaman miyavlar, fakat bu davranışın ardında birçok farklı neden vardır. Kedilerin miyavlaması, sahipleriyle  iletişim kurma şeklidir. İhtiyaçlarını ve hislerini bu şekilde ifade ederler. 

İlgi ve Sosyal İhtiyaçlar

Kediler, sosyal varlıklardır ilgiye ihtiyaç duyarlar. Yalnız kaldıklarında veya canları sıkıldığında, miyavlayarak dikkat çekmeye çalışırlar. Özellikle oyun oynamak, sevilmek isteyen kediler miyavlamayla sosyal ihtiyaçlarını dile getirirler. Uzun süre yalnız bırakılan kediler ilgi istedikleri için daha çok miyavlarlar. 

Açlık ve Yemek İsteği

Kedilerin en bilindik miyavlama sebeplerinden birisi de acıkmış olmalarıdır. Mama saatleri geldiğinde, miyavlayarak yiyecek talebinde bulunurlar. Bazı kediler, sahiplerini mutfakta gördüklerinde miyavlar, bunun sebebi daha önce bu şekilde ödüllendirilmiş olabilirler. Bu davranışlardan anlayacağımız üzere, kediler mama zamanında taleplerini göstermek için miyavlar. 

Oyun İhtiyacı

Özellikle genç olan kediler, oyun oynamayı çok severler. Yeterince oyun oynamadıklarında, sıkıldıklarında miyavlayarak oyun talebinde bulunabilirler. Kedinizin fiziksel ve zihinsel olarak, aktif olmak istediğinin göstergesidir. Kedinizin enerjik ve mutlu olmasını sağlamak için onunla oyunlar oynamanız gerekir.

Hastalık ve Ağrı

Miyavlama bazen kedilerin hasta ve ağrı hissettiklerinin göstergesidir. Kediler ağrıları olduğunda bunu gizlemeye çalışırlar fakat ciddi rahatsızlıkları olduğunda miyavlamaları artar. Bu durum, kendini ani başlayan ve yoğunlaşan miyavlamalarla gösterir. Böbrek yetmezliği, hipotiroidizm gibi sık karşılaşılan hastalıklarla kedilerde aşırı miyavlamaya neden olur. 

Çiftleşme Dönemi

Kızgınlık döneminde olan kediler, üreme davranışlarında bulunarak yüksek sesle miyavlar. Dişi kediler, erkekleri cezbetmek için miyavlarken, erkek kediler de çevrelerinde kızgınlıkta olan kedilere ulaşmak ses çıkarır. Doğal üreme davranışları, çiftleşme dönemlerinde belirginleşir. Kısırlaştırma, yüksek sesli miyavlamaların önünü kesmek için en etkili yöntemdir.

Stres, Anksiyete ve Yaşlanma

Kediler, çevrelerindeki değişikliklere karşı hassastır. Taşınma, yeni bir evcil hayvanın gelmesi veya yalnız kalması gibi durumlar, stres ve anksiyeteye yol açabilir. Çevrelerinde olan değişiklikler de, kedilerin aşırı miyavlamasına neden olur. Yaşlı kedilerde bilişsel işlev kaybıyla artan kaygı da miyavlamayı artırabilir. Kediniz stres altında olduğunu düşündüğünüzde, ona güvenli bir ortam sunmak ve veteriner desteği almak faydalı olacaktır.

Diğer Nedenler ve Kişilik Özellikleri

Bazen de kediler ortada bir sorun yokken miyavlar. Kişisel özellikleri ve alışkanlıkları, miyavlamaya meyilli olabilir. Her kedinin miyavlama alışkanlığı farklıdır; bazı kediler daha sessizken, bazıları da konuşkandır. 

Kediler, miyavlayarak sizinle iletişim kurmaya çalışır, çıkardığı sesleri anlamak, onların ihtiyaçlarını ve ruh hallerini doğru şekilde değerlendirmenizi sağlar. Her miyavlama mesaj içerir; kedinizin dilini anlamak aranızdaki bağ için önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir