[language-switcher]

Kediler Neden Kusar? Kediniz Kusuyorsa Ne Yapmalısınız?

kediniz-neden-kusar-kediniz-kustuğunda-ne-yapmalısınız

Eğer ki bir kedi besliyorsanız, sevgili dostunuzun kustuğuna mutlaka ki şahit olmuşsunuzdur. Kedilerin kusması normal olarak gözlemlense de, bazen ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Kedinizin, neden kustuğunu anlamak ve hangi durumlarda veterinere götürmeniz gerektiğini bilmek önemlidir.

Tüy Yumakları

Kedilerin kusmasının en yaygın nedeni, tüy yumaklarıdır. Kediler, kendilerini temizlemek için tüylerini yalarlar. Kedilerin insanlardaki gibi tükürme fonksiyonları olmadığı için, bu tüyleri yutarlar.

Yuttukları tüyler de midelerinde yumak haline gelir, genelde de bu tüy yumaklarını kusarlar. Kedinizin tüy yutmasının önüne geçmek için, kedinizin tüylerini düzenli olarak fırçalayabilirsiniz. 

Hızlı Mama Yeme

Kedinizin, hızlı mama yemesi de kusmaya yol açabilir. Mama hızlı yendiği takdirde, kedinizin midesine fazla hava girer. Bu da kedinizin midesini rahatsız eder ve kusmasına neden olur. Bu durumun yaşanmaması için kedinize otomatik mama kapları kullanabilir veya mamayı küçük porsiyonlar halinde verebilirsiniz.

Yanlış Beslenme

Düşük kaliteli kedi mamalar ve sürekli mama değişikliği, kedinizin midesini rahatsız eder. Siz fark etmeden, evde bulunan yabancı besinlerin tüketilmesi de kedinizin kusmasına neden olur. Kediniz için besin değeri yüksek mama seçerek, mama sindirimini kolaylaştırabilirsiniz.

Sindirim Sistemi Enfeksiyonları

Bakteriyel, viral ya da mantar kaynaklı sindirim sistemi enfeksiyonları, kedinizin kusmasına neden olabilir. Bu tür enfeksiyonları anlamanız için başka belirtiler ortaya çıkar; ishal, iştahsızlık veya halsizlik. Bu durumda kedinizi en kısa sürede bir veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Parazitler

Parazitler, sindirim sisteminde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Eğer kediniz kusuyorsa ve aynı zamanda dışkısında solucan görüyorsanız kedinizde parazit bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda kedinizi veteriner hekime götürmeniz gerekecektir.

Bu durumu yaşamamak için, kedinizin düzenli olarak iç parazit kontrollerini yaptırmak bu durumu önleyebilir.

Kronik Hastalıklar

Kedinizde kronik böbrek rahatsızlıkları, karaciğer hastalıkları veya pankreatit gibi rahatsızlıklar kusmayla belirti gösterebilir. Bu durumun tanısı ve tedavisi için kedinizin düzenli kontrollerinin yaptırılması gereklidir.

Kediniz Kusuyorsa Ne Yapmalısınız?

Kedinizin nadir olarak kusması teşkil etmez. Fakat aşağıdaki belirtiler yaşanırsa veteriner hekime başvurmanız gerekir;

  • Gün içinde birden fazla kez kusuyorsa
  • Kanlı veya sindirilmiş gibi gözüken koyu kan rengi
  • İştahsızlık, halsizlik veya zayıflamaya başladıysa
  • Kuru diş etleri ve aşırı susuzluk gibi belirtiler varsa.

Kedilerde Kusma Şekilleri Nelerdir?

Kedilerde kusmanın farklı şekilleri ve her birinin bir sorunun habercisi olduğunu bilmek, kedinizin durumunu daha iyi anlamanızı sağlar. Bu sayede de hızlıca müdahale edebilirsiniz.

Akut Kusma

Kediler temizlenirken, tüylerini yutarlar bu tüyler yumak haline gelir ve kusma ihtiyacı doğurabilir. Tüy yumakları, kedilerin sıkça problemleri haline gelmiştir, bu yüzden de endişe duymaya gerek yoktur.

Kronik Kusma

Kediniz günde birden fazla kez kusuyorsa, bu durum kronik kusma olarak adlandırılır. Bu tip kusmalar, yiyecek alerjiler, metobolizmik rahatsızlıklar (diyabet, troid gibi), kronik böbrek yetmezliği veya karaciğer hastalıklarından kaynaklanabilir. Kedinizin kusma sebebi, kronik sebeplerden dolayı kustuğunu fark ederseniz, zaman geçmeden veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Kan Kusma

Kan kusma, ciddi bir sağlık problemi olduğunun habercisidir. Bu durum zehirlenme, mide ve bağırsak ülseri, iç kanama veya tümör gibi ciddi sağlık problemlerinden dolayı kaynaklanır. Kedinizin kan kustuğunu gördüğünüz takdirde, en yakın veteriner kliniğine götürmeniz gerekir. 

Kedilerde kusma, çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir ve her kusma şekli farklı bir sağlık durumu hakkında bilgi verir. Her kusma endişe edilecek özellikte değildir. Kedinizin kusma durumunu dikkatlice gözlemlemeniz ve gerekli olduğu durumlarda veteriner hekime başvurmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir