Atalarının çölde evrim geçirmesi sayesinde kediler, ihtiyaç duydukları nemi yedikleri gıdalardan alabilirler. Ancak bu, kedinizin aşırı sıcaklardan rahatsız olmayacağı anlamına gelmez. Kediler, insanlar gibi terleyemez bu nedenle ısıyı, serin yüzeylere yayılmak, hızlı nefes almak ve soğuk su içmek gibi yöntemlerle atmaya çalışır.
Evinizde birkaç tedbir alarak sıcak havalarda kedinizin serinlemesini sağlayabilirsiniz;
Evinizin Çeşitli Yerlerine Su Koyun
Her canlı gibi kediler de yaz aylarında bol bol su tüketimine ihtiyaç duyar. Sıcak havalardan dolayı su kaplarındaki suların buharlaşma ihtimali de göz önünde bulundurularak, olabildiğince çeşitli yerlere su koymak önemlidir. Ayrıca, suyun serin olması önemlidir, suyun içerisine birkaç küp buz atmak iyi fikir olacaktır. Kedinizin yeterince su içmediğini düşünüyorsanız, su çeşmesi gibi hareketli su kaynakları kedinizin ilgisini çekebilir.
Serin ve Gölge Alanlar Sağlayın
Kedinize serin ve gölge alanlar oluşturarak, aşırı sıcaklardan koruyabilirsiniz. Evde kedinizin dinlenmesi için serin alanlar oluşturun. Eğer bahçenizde kedi bakıyorsanız, bitki ve tentelerden yardım alarak güneşten korunaklı alanlar oluşturabilirsiniz.
Tüy Bakımına Özen Gösterin ve Düzenli Olarak Tarayın
Kedilerinizin tüylerini düzenli olarak taramak, dökülmüş ve karışmış tüylerin sıcaklığı hapsetmesine engel olur. Başta uzun tüylü kediler olmak üzere, tüm kedilerin günlük düzenli olarak taramanız gerekmektedir.
Nemli Bir Havlu ile Silebilirsiniz
Kedilerin vücudunun en sıcak bölgeleri karınları, pati yastıkları, koltuk altları, çenenin altı kısmı ve kulakların dışıdır. Kediler her ne kadar suyu ve ıslanmayı sevmese de nemli bir havlu ile bu bölgeleri silebilirsiniz.
Hava Akımını Sağlayın
Pencereleri açarak veya vantilatör kullanarak evdeki hava akımını arttırabilirsiniz. Ancak, kedinizin doğrudan rüzgara maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz.
Araçta Geçen Zamana Dikkat Edin
Araçla yapılan kısa, uzun yolculuklarda ekstra dikkatli olunmalıdır. Yolculuk boyunca kedi taşıma çantası gölge ve serin bir yerde bulunmalıdır. Aynı zamanda kedinizi asla araçta bırakmamalısınız.
Kedinizle Serin Saatlerde Oyun Oynayın
Sıcak havalarda, aşırı fiziksel aktivite ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Yaz aylarında, kedinizin aynı aktivite seviyelerinde, çok daha çabuk yorulduğunu ve nefes nefese kaldığını görebilirsiniz. Kedinizi fiziksel olarak yorabilecek aktiviteleri, sabah veya akşam saatlerine çekebilirsiniz.
Kedilerde Sıcak Çarpması Belirtileri
Sıcak yaz ayları, kediler için ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Sıcak çarpması hızla gelişip hayati tehlike oluşturabilir.
- Hızlı Nefes Alma Verme: Kedinizin hızlı nefes alıp vermesi, sıcak çarpmasının ilk belirtilerinden biridir.
- Halsizlik: Kedinizin enerjisi düşmesi ve hareket kabiliyetinin azalması.
- Salya ve Tükürük Akıntısı: Normalden fazla salya üretimi, kedinizin vücut ısısını kontrol edemediğinin göstergesidir.
- Kusma ve İshal: Sıcak çarpması kedilerde sindirim problemlerine de yol açabilir.
- Titreme ve Denge Kaybı: Kedinizin denge kurma ve titreme gibi sorunları varsa, bu ciddi bir belirtidir. Kedilerde sıcak çarpması, hızla gelişen ve ciddi sonuçlar doğurabilen bir sağlık sorunudur. Bu yüzden yaz aylarında kedinizin serin kalması için, gerekli önlemler almanız hayati önem taşır. Kedinizin bu sıcak günleri rahat ve sağlıklı bir şekilde atlatması için, serin ve güvenli bir ortam sunmayı ihmal etmeyin. Unutmayın ki kedinizin sağlığı, alacağınız küçük ama etkili önlemlerle büyük ölçüde korunabilir.
Sıcak havalarda kedilerin stres yaşamasıyla ilgili daha fazla bilgi için Kediler Neden Stres Olur? makalesini okuyabilirsiniz