[language-switcher]

Kediler Yıkanır mı? Kediler Nasıl Yıkanır?

kediler-neden-yıkanmaz

Kedi sahiplerinin en çok merak ettiği şeylerden biri de, kediler yıkanır mı? Kedilerin suyu sevmediği herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Yine de pek çok kedi sahibi, kedilerini yıkayıp yıkamamak konusunda tereddüt eder. 

Kediler Neden Yıkanmaz?

Kediler, temiz olmalarıyla bilinen canlılardır ve doğal temizlik becerileri de gelişmiştir. Kedileri sık sık kendilerini yalarken görürüz çünkü kendilerini bu şekilde temizlerler. Bu yöntemle tüylerinin sağlıklı ve parlak olmasını sağlarlar. Kedilerin dilleri, ölü tüyleri ve kirleri temizleyecek özelliğe sahiptir. Bu nedenle; kediler banyo yapma ihtiyacı duymazlar.

 Kediler yıkanır mı? sorusuna cevap olarak bu kedinizin bireysel ihtiyaçları ve durumuna göre değişir. Yani bazı durumlarda kedinizi yıkamanız gerekebilir. 

Kedileri banyo yaptırmak gereken bazı özel durumlar vardır. Tüylerinin aşırı kirli olması, yağlı olması, dış parazitinin bulunması veya zehirli bir maddeye temas etmesi durumunda yıkanması gerekebilir. Ayrıca, bazı kediler yaşlandıklarında kendilerini yalama ihtiyaçlarını gerçekleştiremeyebilir. Bu durumlar söz konusu olduğunda, kedinizin sağlık ve konforu için kedinizi yıkamak doğru olabilir.

Her kedi, suya farklı tepki verir. Örneğin, Van kedisi ve Ankara kedisinin suyu sevdiği bilinmektedir. Aynı zamanda Sfenks kedileri gibi, doğuştan vücut ısısı yüksek olan kediler ısı dengesini kuramayabilirler bu yüzden de vücut ısılarını dengelemek amacıyla yıkanabilirler. Ancak yine de her kedinin suya olan ilgisi, farklıdır suya verecek olduğu tepki aynı değildir. 

Kediler Nasıl Yıkanır?

Kedileri yıkama süreci, kedinizin bireysel ihtiyaçlarına ve durumuna göre dikkatli bi şekilde yönetilmelidir. Kedinizin yıkanması gerektiği durumda stresini en aza indirmeniz ve rahat hissetmesini sağlamanız gerekir.

Yıkama işlemine başlamadan önce gerekli olacak tüm malzemeleri hazırlamanız önemlidir. Kediler için özel formülize edilmiş kedi şampuan, yumuşak havlular ve kaymaz banyo matları gibi malzemeler işinizi görecektir. Suyun sıcaklığını, ne sıcak ne de soğuk şekilde ayarlamanız gerekir.

Kedinizi yıkarken, yüzünü ve kulaklarını suya temas ettirmemeye özen gösterin. Bu bölgeler hassas olduğu için nemli, temiz bir mendil yardımıyla temizlemek daha güvenli olabilir.

Banyo işlemi tamamladıktan sonra kedilerin, yumuşak bir havlu yardımı ile kurulayabilirsiniz. Kedinizin tüylerini, dipleri kuruyana kadar kurulamanızda gerekecektir. Eğer kediniz kurutma makinasına alışkınsa, düşük sıcaklık ve hız ayarında kullanabilirsiniz. Ama çoğu kedi yüksek sesten korktuğu için, kurutma makinasından da korkabilir. 

Sevimli dostunuzu, yıkarken olabildiğince rahat ve sakin olmalıdır. Burada da size düşen pay sabırlı olmaktır. Unutmayın ki kedinizin banyo deneyimi ne kadar olumlu olursa, bir sonraki yıkanma süreci de o kadar pozitif olur. Son olarak da banyo sonrası kedinize ödül maması ile kedinizi ödüllendirmek, yıkanma sürecini onun için daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Kedilerin bakımında yıkama işlemiyle ilgili bilgi edinmek için, Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir